Dansk profil indstiller karrieren

Defensive Back Kristian Nielsen har efter den sidste sæson valgt at indstille sin karriere hos Gold Diggers som spiller i dansk amerikansk fodbold. Han kan se tilbage på 20 år i sporten, der har budt på kampe for 5 forskellige klubhold og det danske landshold.

Om halsen har han haft 6 guldmedaljer og 5 sølvmedaljer fra nationale mesterskaber, foruden 1 guldmedalje fra EFAF-cuppen og 1 sølvmedalje fra B-EM for landshold. Det er næsten 3 kilo solide resultater. Nu kan de tjene som gode minder om

... de 20 år der gik

Kristian begyndte sin karriere som Free Safety i Copenhagen Towers i 1993 som 13-årig. Efter sin 3. sæson, der bød på den første guldmedalje i Mermaid Bowl, rejste han i 1995 til fodboldens hjemland, USA. Først spillede han på High School niveau for Lake Blue Streaks, og derefter kom han på College og spillede for Mount Union Purple Raiders.

Udover de uundværlige erfaringer Kristian samlede ind i løbet af opholdet i USA, oplevede han også at spille mod flere
topspillere, der senere kom til NFL. Han genkalder sig LB Cie Grant (New Orleans Saints), C LeCharles Bentley (Saints), WR Chris Chambers (Miami Dolphins, San Diego Chargers og Kansas City Chiefs) og WR David Givens (New England Patriots).

Desuden kom han med på et udvalgt hold med blandt andre LB James Harrison, der senere kom til Pittsburgh Steelers. Som Kristian selv siger, var det nok fordi han var “dansk og anderledes”, at han kom med. Der er dog ikke nogen tvivl om, at Kristian lærte meget af sit ophold, og da han kom hjem var han i manges øjne ‘amerikansk og anderledes’.

I 1999 vendte Kristian tilbage til Towers. I 2001 skiftede han til Avedøre Monarchs, hvor han blev en del af “Hele Danmarks hold”. Det klinger nok velkendt i nogles ører. Med de mange profiler i Monarchs vandt Kristian 3 Mermaid Bowls. Det var også hér, at han satte en personlig rekord med 11 interceptions i 2002.

2007 blev året, hvor Kristian skiftede til Gold Diggers. I sin første sæson var han med til at sikre oprykning til National Ligaen, og siden da har han været fast mand på Gold Diggers’ NL hold. Han var med Gold Diggers i alle 5 Mermaid Bowls fra 2008-2012, hvor holdet vandt guld i 2009 og 2010.

Kristian Nielsen har været med til at binde forsvaret sammen og ageret rollemodel for de yngre spillere, siden han kom til klubben. Han har altid været bindeled mellem spillere og trænere og med hans overblik på banen har han gjort arbejdet som koordinator lettere. En stor del af æren for den udvikling forsvaret har været igennem kan tillægges ham, da han har muliggjort det, via hans store fodboldviden og konstante arbejde på at blive bedre. (Troels Vestergaard, Defensive Coordinator, Gold Diggers)

Desuden var det i 2010, at Kristian med landsholdet fik sølv til B-EM.

Om grunden til sit stop siger Kristian selv:

“Det er nok først og fremmest mentalt. Enten skal det være det store, eller også skal det bare ikke være. Småskader og den slags gør også, at jeg hellere vil stoppe mens det stadig er sjovt”.

Og Kristian har masser af sjove og vilde oplevelser at se tilbage på, som kun amerikansk fodbold kan byde på. Han sluttede karrieren af med et brag i 2012, da Gold Diggers som det første danske hold deltog og vandt i EFAF-cuppen. At vinde et europæisk trofæ var en sidste “milepæl” for Kristian.

Nye udfordringer

Mens du læser denne artikel er Kristian i Amsterdam et par måneder, hvor han ved siden af sit arbejde hjælper til hos Amsterdam Crusaders ved at coache Defensive Backs.

Fra marts 2013 og frem vil Kristian være en del af trænerteamet hos Gold Diggers’ U19 hold. Kristian bliver Special Teams Coach for holdet, og vil naturligvis også være meget indblandet i coaching af Defensive Backs. Hans første konkrete arbejdsopgave er at udarbejde en Playbook for Special Teams, noget han beskriver som “et kæmpe arbejde”.

Om hvad han kan bidrage med til klubben siger Kristian også:

“Jeg føler, at jeg kan komme med en masse erfaringer. Og så tror jeg også jeg kan bringe noget energi til holdet. Det har jeg altid kunnet som spiller. Jeg glæder mig til at stå på den anden side af banen og være med til at styre slagets gang som coach”.

Der er mange, der kan se tilbage på nogle gode år med en af Danmarks største profiler i amerikansk fodbold. Kristian er dog ikke færdig med amerikansk fodbold, men i stedet for at spille selv, vil han give den gas som træner og hjælpe andre til at nyde sporten ligeså meget, som han selv har gjort.

Følg Kristian Nielsen på hans Facebook page her

Af Dexter Landau, Online reporter

Tak til Kim Ewé for billeder